Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Rekrutacja na trzysemestralne studia magisterskie

Szanowni Państwo,

Chciałbym poinformować, że rozpoczynamy rekrutację na trzysemestralne studia magisterskie z zakresu winogrodnictwa i enologii. Studia rozpoczną się już od marca 2021 roku, jest to druga edycja studiów na kierunku Winogrodnictwo i enologia (stacjonarne II stopnia).

Nauka obejmuje trzy semestry poświęcone zagadnieniom winogrodniczym (uprawa, ochrona winorośli, prowadzenie winnicy), enologii (winifikacja, produkcja oraz stabilizacja win oraz cydrów) oraz  analizy instrumentalnej i sensorycznej winogron i win (rozpoznawanie win, ich możliwych zafałszowań, serwis sommelierski – doradztwo w zakresie food-pairingu). Poruszane są także zagadnienia związane z oddziaływaniem wina i jego derywatów na zdrowie człowieka (interakcje z lekami), neurosensoryki oraz ważnego zagadnienia – komunikacji, reklamy w branży winiarskiej. 

Zajęcia prowadzą nauczyciele akademiccy z Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa, Wydziału Technologii Żywności UR Kraków, innych krakowskich uczelni oraz specjaliści – praktycy zajmujący się prowadzeniem winnic i winiarni.

Bardzo duży nacisk kładziemy na uzyskanie przez naszych studentów umiejętności praktycznych – służą temu dwie praktyki - winogrodnicza (w winnicy) – planowanie i zakładanie winnicy, sadzenie krzewów, ich uprawa, ochrona oraz enologiczna (w winiarni): tłoczenie, maceracja, winifikacja win spokojnych i musujących, przygotowanie ich do sprzedaży. Praktyki realizowane są w naszej własnej uniwersyteckiej winnicy i winiarni. W trakcie procesu dydaktycznego przewidziany jest także wyjazd studyjny do wiodących winnic oraz kurs technik sommelierskich.

Po zakończonych studiach studenci uzyskają tytuł magistra winogrodnictwa i enologii (pierwszy i, jak dotąd, jedyny w Polsce). Z powodzeniem mogą zostać zatrudnieni przy projektowaniu, zakładaniu i prowadzeniu winnic oraz winiarni. Innym segmentem jest praca w sektorze HoReCa – doradztwo przy doborze wina w restauracjach, hotelarstwie, sklepach specjalistycznych i dystrybucji alkoholu. Mogą także znaleźć zatrudnienie w laboratoriach zajmujących się oceną jakości żywności, enoturystyce, czy wreszcie kontynuować studia w naszej Szkole Doktorskiej.

Więcej informacji na temat studiów oraz rekrutacji znajdziecie Państwo pod adresem internetowym: https://oferta.urk.edu.pl/index/site/7056

Uprzejmie proszę o rozpropagowanie informacji dotyczącej studiów – być może ktoś będzie zainteresowany podjęciem fascynującej przygody z winiarstwem.

Z wyrazami szacunku,

 

dr hab. Maciej Gąstoł, prof. UR

 

P.S. Osoby zainteresowane uzyskaniem większej ilości szczegółów dotyczących studiów proszę o kontakt mailowy (e-mail: maciej.gastol@urk.edu.pl)  – bardzo chętnie odpowiem na wszystkie pytania.